Samsung Galaxy S6 – erre számíthatunk

3

Lassan itt az év vége, és idén már egyre kevesebb újdonságot tartogat számunkra az okostelefonok világa. Januártól kezdve azonban ismét felpörögnek az események, hiszen több komoly csúcsmobil is lelepleződik majd 2015 első negyedévében. Ezek közé tartozik a Samsung Galaxy S6 is, ami sok szempontból egyedülállónak ígérkezik.

Kétségtelen, hogy a Samsungra mostanában rájár a rúd, hiszen egyre nehezebben tudja megtartani vezető pozícióját az okostelefonok piacán. A kínai gyártók folyamatosan erősödnek, és bizony komoly ellenfélnek bizonyulnak, mivel kifejezetten jó áron kínálnak minőségi készülékeket. Elég csak a Xiaomi Mi4-re gondolni, amit nem is olyan régen teszteltünk.

De vajon mit tesz a Samsung ebben a nehéz helyzetben? Először is kevesebb modellt dob majd piacra 2015-ben, azaz egyszerűsíti a kínálatát. Ezen kívül pedig szakít az eddigi műanyagon alapuló anyaghasználattal, és igyekszik minőségibb kivitelű készülékekkel előállni. Ez utóbbi folyamat már el is kezdődött, elég csak a Galaxy Alpha-ra, a Note 4-re, vagy a középkategóriás Galaxy A-szériára gondolni.

Samsung Galaxy Alpha

Samsung Galaxy Alpha

A kicsit hosszúra sikerült bevezető után nézzük, hogy mire is számíthatunk a dél-koreai gyártó soron következő zászlóshajójával, azaz a Samsung Galaxy S6-tal kapcsolatban!

A Samsung az eddigi csúcsmodelljeit egy-egy betűvel jelölte meg a fejlesztési időszakban (Galaxy S4: Project J, Galaxy Note 3: Project H, Galaxy S5: Project K, Galaxy Note 4: Project T), az S6 esetében azonban szakítanak az elnevezési szokással. A hírek szerint ugyanis Project Zero néven készül az új mobil, és ez arra utal, hogy bizony komoly megújulás várható.

Külső

Az egyik dolog, ami mindenképpen átszabásra kerül majd, az a külső. Persze hivatalosan még nem tudunk semmit, de ha most nem áll elő a Samsung valami komolyabb dizájnváltással, akkor bizony nagy bajban lesznek, hiszen már az S5 esetében sokan panaszkodtak a kinézetre.

galaxy-s5-pic

Samsung Galaxy S5

A formát, a lekerekítések mértékét és a gombok elrendezését még homály fedi, de egy biztos: a Galaxy S6 külseje fémből lesz. Ez talán csak a keretre vonatkozik, mint az Alpha és a Note 4 esetében, de az is lehetséges, hogy teljes egészében fém házat kapunk. Valószínűsíthető a vékony kivitel is, hiszen egyre divatosabbak a karcsú készülékek.

samsung-galaxy-alpha-1

Talán a Galaxy Alpha-hoz hasonlít majd az S6…

Kijelző

Most pedig térjünk át a kijelzőre, amiről szintén lehet már néhány dolgot tudni/sejteni. Az egyik érdekes kérdés a felbontás, ami szinte biztosan QHD, azaz 2560×1440 képpont lesz. Hogy miért? Az LG csúcsmodellje, a G3 már tavasz végén túllépett a full HD-n, ráadásul a szeptemberben bemutatott Galaxy Note 4 is QHD-s lett. Kizárt, hogy 2015 elején ennél alacsonyabb felbontású csúcsmobillal hozakodna elő a Samsung.

A panel típusa nem is lehetne más, mint Super AMOLED, és valószínűleg az eddigi legszebb kijelzőjű mobilt készül piacra dobni a dél-koreai gyártó. A képátló még kérdéses, ezzel kapcsolatban találgatni is nehéz. Talán lesz egy kis méretnövekedés az 5.1 colos S5-höz képest, de azért a Note 4-et semmiképpen sem közelíti majd meg, így talán 5.2-5.3 col lehet a reális.

Koncepció

Koncepció

Elég vad pletykák is keringenek arról, hogy a Note Edge-hez hasonlóan talán a Galaxy S6 is hajlított kijelzővel jöhet, de ez azért nem túl valószínű.

Hardver

A Samsung csúcsmodellek általában többféle hardverrel is megjelennek, attól függően, hogy melyik régióban kerülnek forgalmazásra. A Galaxy S6 egyik verzióját nagy valószínűséggel a jövő év elején debütáló Snapdragon 810-es (MSM8994) erőgép hajtja majd. Ez egy 8 magos, 64 bites processzor jelent négy Cortex-A57-es és négy Cortex-A53-as maggal, amik 25-55%-kal gyorsabbak, mint a korábbi A7-es és A15-ös processzorok.

snapdragon810

A grafikai teljesítmény miatt sem kell aggódni, hiszen egy Adreno 430-as GPU társul ehhez a hardverhez. Ez kb. 30%-kal gyorsabb, mint a Snapdragon 805-ben lévő Adreno 420, és 80%-kal erősebb az Adreno 330-nál, ami a Snapdragon 800/801-ben volt.

A másik Galaxy S6 verzió minden bizonnyal az Samsung saját Exynos 7 Octa chipsetjével érkezik, ami szintén 8 magos és 64 bites, azaz itt sem lehet majd panasz a teljesítményre.

A RAM mennyisége kérdéses, talán lépnek egy nagyot, és 4 GB-ot pakolnak az új zászlóshajóba, de 3 GB is egy szép mennyiség, és szinte bármire elég.

Kamera

Kamera tekintetében két lehetőség van. Lehet, hogy a saját ISOCELL szenzorát használja fel a Samsung, de sokkal valószínűbb, hogy egy Sony egység kerül majd beépítésre, akárcsak a Note 4 esetében. A felbontás 16-20 megapixel között lesz, és biztosra vehető az optikai képstabilizátor.

Az előlapi kamera felbontása biztosan nő, legalább 5 megapixeles lesz, hiszen már a középkategóriás Galaxy A3 és A5 mobilok is ilyen frontkamerával rendelkeznek, ráadásul egyre divatosabb a szelfizés.

Akkumulátor

A Galaxy S4 2600 mAh-s, a Galaxy S5 pedig 2800 mAh-s akkumulátorral került forgalomba. Szimplán matematikailag nézve így 3000-es teleppel kellene érkeznie az S6-nak, ami egyébként nem is sok, tekintve, hogy a legtöbb phablet ennél méretesebb akksival bír. Az új csúcsmodell azonban valószínűleg vékonyabb lesz az elődeinél, és így már annak is örülhetünk majd, ha tartani tudja a szintet a gyártó.

Az akkumulátor méretének növelése helyett inkább az energiatakarékossági funkciók kapnak majd nagyobb hangsúlyt, mondjuk ezen a téren eddig sem kellett szégyenkeznie a Samsungnak. Összességében biztosra vehető a remek üzemidő.

Szoftver

A Samsung Galaxy S6 szoftvere nem is lehetne más, mint egy Android 5.0 Lollipopra épülő rendszer. Ez merőben más, mint a korábbi KitKat, hiszen nem csak külsőleg újult meg, hanem a motorháztető alatt is teljes átszabás ment végbe.

A felületet tekintve persze nem a Google által megálmodott Material Design-t kapjuk, hanem a Samsung saját TouchWiz-ét, ami azért elég gyakran viták tárgya. Sokaknak teszik, míg mások ki nem állhatják.

A Galaxy S6 szoftvere egyébként talán az S5 új 5.0-s rendszeréhez áll majd a legközelebb, amiről itt nézhettek meg egy előzetes bemutató videót:

Extrák

Ezen a téren rengeteg dolgot fel lehetne sorolni, de kevés biztosat tudunk. Mindenképpen lesz ujjlenyomat-olvasó, és valószínűleg marad a pulzusmérő is. Retinaszkenner és más hasonló badarság nem túl valószínű, de sosem lehet tudni.

Bemutató, ár és megjelenés

A Galaxy S széria tagjait rendre az év elején megrendezésre kerülő Mobile World Congress-en leplezi le a Samsung, és eddig nincs arra utaló jel, hogy az S6 esetében ez másképp lenne. 2015-ben március 2-től 5-ig tart az MWC, tehát valamikor ekkor jelentik majd be hivatalosan az új zászlóshajót.

Full fém koncepció

Full fém koncepció

Az árakkal kapcsolatban tényleg csak találgatni lehet, de jó támpontot adhat a Galaxy S5 kezdőára, ami hazánkban 210 ezer Ft környékén alakult.

A megjelenés időpontjával kapcsolatban szintén csak az S5-re hagyatkozhatunk egyelőre, ami április 11-én 125 országban debütált egyszerre, köztük hazánkban is.

Összességében tehát ennyit lehet sejteni a Samsung Galaxy S6-ról. Fontos tudni, hogy még egyik információ sem hivatalos, és a cikkben szereplő S6-os képek is csak koncepciók. Érdemes fenntartással kezelni az olvasottakat.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid